Architect Bjarne Mastenbroek aan het woord

Het idee dat je iedereen voor je wint met nieuwbouw, met nieuwe architectuur, nieuwe plannen in Nederland is kansloos. Dat gebeurt ons nooit. Vlak voordat we gevraagd werden om Bergen aan Zee te ontwerpen, waren we al bijna klaar met een hotel waar we hier nu zijn: Hotel Jakarta in Amsterdam. Het is natuurlijk heel anders, dit is een veel groter hotel, midden in de stad, maar het ontwerpattitude is wel hetzelfde. Dit is bijvoorbeeld helemaal in hout gebouwd. Bijna 3000 kuub hout hebben wij hier verwerkt, niet allemaal beton. Het hotel is energieneutraal. Wat deze opdracht echt heel bijzonder maakt, en voor Bergen dus zo belangwekkend is, dus ik snap de emoties ook wel, is dat het ongelofelijk mooi is om, zoals Bergen aan Zee begonnen is met de familie van Rheenen die een icoon bouwde met Berlage, natuurlijk verdwenen is in de oorlog, daarna is het hotel Nassau Bergen gekomen zoals het er nu staat gekomen, dat we in staat zijn om dat weer terug te brengen. Iets waar heel Bergen aan Zee trots op kan zijn. Daarmee die historie ook kan continueren. Van een initiatief op een hele bijzondere plek die tot leven komt.

Ons plan, je zou het kunnen zien als een heel modern gebouw, iets wat de toekomst laat zien. Maar voor ons is het eigenlijk minstens zo veel laten zien waar Bergen aan Zee voorstaat. Het is begonnen als een dorp, als privé-initiatief met heel veel kunstenaars, met mensen met vooruitstrevende en nieuwe ideeën. Dus eigenlijk moet je iets doen wat heel erg in lijn is met het DNA van Bergen aan Zee.

We zagen heel veel potentie voor verbetering. Omdat we na 50 jaar/60 jaar zo niet langer, zie je gewoon dat het een vernieuwing nodig heeft en daar hebben wij ons vooral op gericht. Het maken van een hotel kost altijd veel tijd en wij zijn nog maar aan het begin, want we de bestemmingsplanprocedure doen, dan de bouwaanvraag en dan gaan we hard aan het werk. Ik denk het enige dat je kunt doen is, trouw blijven aan het idee en die waarde en met elkaar zorgen dat de neuzen dezelfde kant op blijven staan en steeds meer mensen achter je krijgen. Dus gewoon steady doorgaan. (stem interviewer in goed overleg|)… Er bestaat niet meer zoiets als een quick fix tegenwoordig. Zo van ik doe even iets en dan komt het allemaal wel goed. Het is toch een kwestie van er hard aan werken. En het constant tegen het licht houden van klopt dit nog. Dan kun je echt ontzettend gave dingen maken. Het hotel is nadrukkelijk bedoeld ook als huiskamer voor de Bergen aan Zee-ers. Dat je je welkom voelt om daar naar toe te gaan, een kop koffie drinkt, of je borreltje, of een maaltijd geniet, gaat kaarten of naar het zwembad gaat dat soort dingen. Volgens mij maakt dat het veel leuker dat zo’n hotel er is.